Fotogeniek Menen – Lauwe – Rekkem

Kalender 2020 editie 8930 The Making off

Ik krijg regelmatig de vraag, hoe heb je die foto’s van de kalender gemaakt? Wel, daarom heb ik besloten om elke maand een blogje te schrijven.

Oktober 2020 : Long Exposure van het belfort

alender 2020 Editie Menen Belfort Grote Markt

Een foto van het belfort kon natuurlijk niet ontbreken in de kalender 8930. Waarschijnlijk denken veel mensen dat dit met Photoshop bewerkt is. Niets in minder waar.

Deze foto heb ik gemaakt met een filter, de “big stopper” genaamd. De bigstopper, ook wel ND filter of Neutral Density filter genoemd, is een filter dat het licht over het gehele zichtbare spectrum gelijkmatig verzwakt. De belichting van een opname wordt door een grijsfilter verminderd. In het geval van de big stopper gaat het om een factor 10x. Een normale belichting op 1/30sec wordt nu een belichting van 30sec. De opnametijd van de foto wordt dus 30sec. Hierdoor krijg je ook het effect van de strepen in de lucht. Dit zijn in feite de wolken die passeren tijdens deze 30sec.

Leuk detail is, dat je aan de klok kan zien hoelang de belichting van de foto heeft geduurd.

Er zijn verschillende soorten filters, ronde en rechthoekige, zelf maak ik gebruik van rechthoekige. Daarvoor moet je een filterhouder op uw lens monteren en kan je de filters in het systeem schuiven.

Meer info : Lee filter houder 100

Links : De foto zonder filter
Rechts : de foto met filter “big stopper”

Augustus 2020 : Fietser in de mist

Een fietser doorklieft het laagje mist op het jaagpad langs de leie in Lauwe

Deze foto heb ik gemaakt op 22 augustus. Vanaf half augustus beginnen de dagen terug in te korten en is het iets makkelijk om op te staan voor een zonsopkomst. De combinatie van mist en zonnestralen zorgen al snel voor de sfeervolle zonneharpen. De techniek voor deze foto is vrij eenvoudig. Om een zonneharp te krijgen, wandel je richting de zon en zorg dat de zon een voorwerp raakt, in dit geval de boom. Daarnaast kan je kiezen voor een groter diafragma om een grotere ster te krijgen. Dan is het nog even wachten op een fietser om het plaatje compleet te maken.

Het was trouwens een prachtige ochtend, die 22ste augustus. zie maar aan de andere foto’s die ik dan heb gemaakt.

de warmste kalender 2020 - Zonsopkomst lang de leie in Wevelgem Lauwe
Even voor zonsopkomst aan de brug Lauwe – Wevelgem
de warmste kalender 2020 - Menen Leiemeersen natuurpunt
de mist komt de leiemeersen in Lauwe binnen gedreven

Juli 2020 : Zonsondergang aan de Leie

Tijdens de maand juli heb ik deze foto gemaakt langs de oude Leie. In de verte ziet men het jukemuseum. Intussen is het museum verhuist naar de Panne. Dit is een plekje waar je s’ochtend regelmatig vissers ziet zitten.
Bij deze foto heb ik gebruik gemaakt van “focus stacking”. Waarom heb ik deze techniek gebruikt? Zelfs bij een groter diafragma was het niet mogelijk geweest om de volledige scene scherp te krijgen. Bij scherpstellen op de bloemen wordt de achtergrond onscherp en bij scherpstellen op het museum zou de voorgrond onscherp zijn. Om dit op te lossen kun je 2 foto’s maken en deze dan samen voegen in photoshop. De hele techniek wordt hier in 3 stappen uitgelegd.

Juni 2020 : Brug van Menen

de-brug-van-Menen-over-de-Leie-na-een-regenbui-Menin-Belgie-Belgium

Aangezien de brug binnenkort verdwijnt door de Leiewerken moest deze nog op de kalender staan. Ik heb even gezocht naar een origineel beeld van de brug, tot ik na een regenbui deze plas water zag staan. Ideaal om te spelen met een ander standpunt en de brug eens op een andere manier in beeld te brengen.

Voor deze foto kan je best gebruik maken van een statief. Het is belangrijk om zo dicht mogelijk bij de de plas water te geraken zonder een rimpel te veroorzaken. Om zeker te zijn dat je een scherp foto hebt, kan je het best 2 foto’s nemen. Een met de brug scherp en eentje met de weerspiegeling scherp. In photoshop kan je ze makkelijk samenvoegen met een lagenmasker.

Hier nog enkele voorbeelden met dezelfde techniek. Zo zie je maar dat je tijdens of na een regenbui ook leuke beelden kan maken.

TE KOOP : de foto’s van de corona tentoonstelling

De foto’s van die heb afgedrukt voor de corona tentoonstelling zijn te koop met 25€ korting. Te bezichtigen in de Herman Roelstraetelaan te Menen. Het zijn afdrukken op aluminium dibond platen. Deze zijn weerbestendig en mogen buiten hangen.

23 April Sterrensporen

Afgelopen nacht was het bijzonder helder waardoor er veel sterren te zien waren. Bovendien is er ook geen maan te zien en vliegen er door de conora maatregelen weinig tot geen vliegtuigen.

De foto zelf is een combinatie van sterrensporen die ik afgelopen nacht in mijn tuin heb gemaakt + de foto van het belfort vanop de kalender 2020.

De strepen of sterrensporen is het resultaat van een reeks foto’s te nemen en deze op elkaar te kleven “stacken” eigenlijk. Door de rotatie van de aarde krijgen we dus strepen.

Hiervoor heb ik 700 foto’s op elkaar geplaatst.
de foto’s zelf zijn op ISO 400 – 16 mm – 20 sec
Telkens om de 30sec is er een foto gemaakt en dit dus gedurende 6u30 om aan 700 foto’s te komen.

Om de foto’s op elkaar te plakken, gebruik ik het programma startrails .
Het is gewoon een kwestie van de jpg te importeren en op start te klikken.

Wie goed kijkt kan zelfs enkele vallende sterren zien.

Voor wie het zelf eens wil proberen, komende nacht wordt waarschijnlijk terug even ideaal.

de foto die ik mijn tuin heb gemaakt

hier de samengestelde foto van de sterrensporen

April : Mistige ochtend in het veld

BIJLAGEDETAILS Eigen link  Een-mistige-ochtend-in-het-veld-te-Menen-Vlaamse-Velden

Deze locatie is slechts een 10 minuten wandelen van mijn huis. Bovendien komt de zon tijdens de maanden april & september op boven de beek. Het is gewoon wachten tot de ideale ochtend met een beetje mist om de perfecte foto te maken.

Mijn favoriete foto’s zijn regelmatig foto’s die gemaakt zijn tijdens de ochtend, met een laagje mist. Mist brengt een beetje mystiek rond het landschap en het verbergt ook een storende elementen. Iets wat in onze regio zeker van pas komt. Bij ons zijn er immers geen epische vergezichten of bergen te fotograferen. Om mooie landschapsfoto’s in Vlaanderen te maken moet je vaak zoeken naar een detail in het landschap. Het hoeft daarom geen groot gebied te zijn maar door de keuze van standpunt & lens kunnen we de nadruk verleggen om bepaalde accenten uit te vergroten.

Maar hoe weet je dat er kans op mist zal zijn?
Om het weer te voorspellen gebruik ik een aantal handige apps of websites.
Ten eerste, de pagina van het KMI , is er sprake van een koude & windstille nacht? Dan is de kans groter op plaatselijke mist, zeker als het de dag er voor heeft geregend.

Wolkenradar is ook een handige pagina, je kan ermee zien hoeveel bewolking er zal zijn en dit tot 7 dagen ver.
Bij lichte bewolking is de kans groter om een mooie zonsopkomst of zonsondergang te krijgen.

Daarnaast zijn er ook talrijke apps voor de smartphone om het weer te voorspellen.
Zelf gebruik ik Weather Pro , met deze app kan je het weer zien voor elke locatie en dit een week ver. De app is gratis maar met de betaalde krijg je extra functies.
Je ziet er de verwachte bewolking & windsnelheid en dit op elk moment van de dag. Informatie die belangrijk is om te kunnen voorspellen of er mist zal zijn.

WheaterPro

Foto’s nemen tijdens de zonsopkomst is eigenlijk niet zo makkelijk, de camera kan het contrast verschil tussen de donkere voorgrond en heldere lucht niet aan. Deze foto’s neem ik dan ook meestal met de HDR techniek. Deze techniek staat reeds uitgelegd in de blog van de maand februari.

Deze locatie heb ik dus al vaak gefotografeerd en heb dus foto’s van elke seizoenen.
Het is zeker handig op enkele locaties in de buurt te hebben waarvan je weet wanneer ze op hun best zijn.
Hebben jullie nog tips voor leuke locaties in de buurt van Menen? Zet ze gerust in de reply onderaan dit bericht.

31 januari 2019
7 september 2016

Maart : Molen de goede hoop

Menen - molen de goede hoop
Menen – molen de goede hoop ISO 50 – F10 – 30sec

Voor maart heb ik gekozen voor deze zwart wit foto van molen “de goede hoop”. De molen is één van Mijende’s bekendste bezienswaardigheden en een iconisch herkenningspunt in het landschap. Deze stellingmolen is opgericht in 1798 en was in gebruik als korenmolen. Het is de enig overgebleven molen van de 13 die er oorspronkelijk in en om de stad in bedrijf waren. Binnenkort krijg de molen een grondige renovatie, dit om hem terug te laten draaien en bezoekers te kunnen ontvangen.
Maart is ook de maand wanneer we het meeste wind & stormen krijgen, vandaar mijn keuze voor deze foto.

Deze foto heb ik gemaakt met een filter, de “big stopper” genaamd. De bigstopper, ook wel ND filter of Neutral Density filter genoemd, is een filter dat het licht over het gehele zichtbare spectrum gelijkmatig verzwakt. De belichting van een opname wordt door een grijsfilter verminderd. In het geval van de big stopper gaat het om een factor 10x. Een normale belichting op 1/30sec wordt nu een belichting van 30sec. De opnametijd van de foto wordt dus 30sec. Hierdoor krijg je ook het effect van de strepen in de lucht. Dit zijn in feite de wolken die passeren tijdens deze 30sec.

Er zijn verschillende soorten filters, ronde en rechthoekige, zelf maak ik gebruik van rechthoekige. Daarvoor moet je een filterhouder op uw lens monteren en kan je de filters in het systeem schuiven.

Meer info : Lee filter houder 100

Molen de goede hoop in Menen
Molen de goede hoop in Menen – foto zonder filter

Februari: Under the Bridge

Onder de Brug - Menen Barakken
blend van 3 foto’s – ISO 100 – F8 – 1/60sec – Canon 6d EF 24-100mm

28 februari 2019 : Een zicht die er na de leiewerken helemaal anders zal uitzien. Hier heb ik de kader van de brug gebruikt als kader in de foto. Het rood van het ochtendgloren brengen wat kleur in de lucht en in de reflectie van het water. Door gebruik te maken van langere sluitertijden & een statief kan je het water stiller krijgen en komt de reflectie in het water beter uit.
Door het hoge contractverschil van de onderkant brug en de heldere lucht heb ik gebruik gemaakt van 3 beelden.

Blend - onder de brug van de Barakken in Menen
links 2 stops overbelicht correct belicht rechts 2 stops onderbelicht

Meestal maak ik hiervoor eerst een correct belichting. Via het histogram kan je zien dat niet alle informatie aanwezig is in de foto. Daarna maak ik een foto met 2 stops overbelicht en een foto met 2 stops onderbelicht.

Ten slotte kan je deze in lichtroom makkelijk samenvoegen via de HDR functie.

Januari: Zonsopkomst aan de oude sluizenkaai in Menen

Sfeervolle zonsopkomst langs de Leie  aan de oude sluizenkaai in Menen

Deze foto heb ik gemaakt op 25 december. Ja, inderdaad, de ochtend van kerstmis. Tijdens de week tussen kerstmis en nieuwjaar staat de zon het laagst van heel het jaar en komt ze op net boven de sluizenkaai.

Dit had ik gezien via de app “The Photographers’s Ephemeris”. Met deze superhandige website kan je op voor elke plaats ter wereld en op elk moment zien waar de zon staat, een must-have voor elke landschapsfotograaf. Er is ook een app van voor android & ios.

Daarnaast moet je als landschapsfotograaf constant het weerbericht in de gaten houden. Er zijn daar ook talrijke website’s en apps voor maar het is altijd een beetje afwachten. Soms denk je het wordt niets en komt de zon toch piepen. Het komt er op neer om regelmatig op stap te gaan. Valt het tegen, dan heb je op zijn minst de locatie verkend.

Ik krijg regelmatig de opmerking: ge moet daarvoor dan erg vroeg opstaan. Wel in de winter valt dat goed mee. De zon kwam pas op om 8u30. Mijn rugzak met fotomateriaal staat eigenlijk altijd klaar. Je weet immers nooit wanneer de omstandigheden optimaal zijn en dan wil je geen tijd meer verliezen.

Wil je zelf eens deze foto maken? Dan weet je nu wanneer dit kan.

Het afgelopen jaar heb ik heel wat foto’s gemaakt in Menen – Lauwe – Rekkem voor de warmste kalender. Hier een video met de mooiste foto’s

Een mooie foto uit Menen aan uw muur?

Menen - model de goede hoop

De kalenders 2020 editie 8930 zijn uitverkocht maar zou je toch graag een mooie foto van eigen streek aan uw muur hangen? Ze zijn ideaal om uw huis, kantoor of praktijk op de fleuren. Bekijk hier de galerij, je kan ze bestellen op alle denkbare materialen zoals canvas, xpozer, alu dibond, behang… en op alle mogelijk formaten. Meer info, stuur gerust een mailtje naar krist@fotografiekrist.be en ik help je graag verder.

Deze Xpozer van 60x90cm van de sluizenkaai komt op 125€, je kan hem trouwens komen bewonderen bij ons thuis.
Heb je nog vragen, laat gerust iets weten.

Niet alleen van Menen hebben we mooie foto’s maar van heel vlaanderen => bekijk de volledige galerij via deze link

Menen – Lauwe – Rekkem Slideshow

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Boek een Sessie